Gumi ABC

Gumi ABC – gumiabroncs tudnivalók. Az optimális abroncs kiválasztása csak akkor lehet sikeres, ha ismeri a gumiabroncsok oldalán található különböző számok és jelölések jelentőségét. Az alábbiakban megtalálhatók a különböző gumiabroncs-jelölések magyarázatai és értelmezései. Az abroncs oldalán szereplő adatok, a szélességtől a sebességindexig, mind láthatók.

Méret, terhelhetőség és sebesség

Például: 180/55 ZR 17 M/C (73W)

Az első szám, a 180, a gumiabroncs szélességét mutatja milliméterben (korábban a hüvelyk mértékegység is gyakori volt). A perjel utáni szám, a 55, a gumiabroncs magasságának arányát a szélességéhez fejezi ki százalékban.

Azoknak a gumiknak, amelyek radikális vázszerkezettel és kötelező övvel rendelkeznek (amit radikális gumiknak nevezünk), „R” követi a „Z”-t, ha a gumiabroncs jóváhagyva van 240 km/h feletti sebességekre.

Azoknak a gumiknak, amelyek diagonális vázszerkezettel rendelkeznek öv nélkül (amit diagonális gumiknak nevezünk), helyettük kötőjel („-„) lenne használatos.

A diagonális vázszerkezettel és övvel rendelkező gumikat (amit diagonális öves gumiknak nevezünk) a „B” betű jelzi ezen a helyen, amely az „öv” angol megfelelője.

A következő szám, ebben az esetben a 17, a felni átmérőjét mutatja hüvelykben.

Az „M/C” azt jelzi, hogy motorkerékpárgumi.

A következő numerikus érték a terhelési index: Minél magasabb a szám, annál nagyobb terhelést bír el a gumiabroncs. A 73 érték egy maximálisan megengedett 365 kg terhelést jelent.

D.O.T. szám – Motoros gumiabroncs

A DOT (Közlekedési Minisztérium) szám az egyes gumiabroncsok gyártási dátumát jelzi. A 1999 után gyártott abroncsok esetében a DOT után négy szám található. Az első két szám a gyártási hétet, míg az utolsó két szám az gyártási évet jelképezi. Például a „DOT 4121” azt jelentené, hogy az év 2021 41. hetében gyártották.

Terhelés- és sebességindex a motorkerékpárgumik esetében

Terhelésindex

A terhelésindex az a szám, amely megadja, hogy egy gumiabroncs milyen terhelést képes elviselni. Minél magasabb a terhelésindex, annál nagyobb a maximális terhelés, amit a gumiabroncs elbír.

Például, ha egy gumiabroncs terhelésindexe 73, az azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximálisan 365 kg terhelést képes elviselni. A terhelésindexek különböző súlyokat jelentenek, és a terhelésindex növekedésével nő a gumiabroncs terhelési kapacitása.

Itt van néhány példa néhány terhelésindexre:

Terhelésindex 73: Maximális terhelés 365 kg
Terhelésindex 81: Maximális terhelés 462 kg
Terhelésindex 95: Maximális terhelés 690 kg

Fontos megjegyezni, hogy a gépkocsi terhelési indexei eltérnek a motorkerékpár terhelési indexeitől, tehát mindig ellenőrizze a motorkerékpárja specifikációit.

A pontos terhelési indexérték megismeréséhez nézze meg a gumiabroncs oldalán található adatokat, ahol a terhelési indexet számmal jelölik meg, például „73”.

Sebességindex

A sebességindex az a betűkód, amely megmutatja, hogy egy motorkerékpárgumi milyen maximális sebességet képes biztonságosan elérni. A sebességindex a gumiabroncs maximális terhelése mellett érvényes.

Például, ha egy gumiabroncs sebességindexe „W”, az azt jelenti, hogy a gumiabroncs biztonságosan képes elérni a 270 km/h sebességet. A sebességindexeket a Latin ábécé betűivel jelölik, és minden betűhöz tartozik egy meghatározott sebességtartomány.

Itt van néhány példa néhány sebességindexre:

Sebességindex „H”: Maximális sebesség 210 km/h
Sebességindex „V”: Maximális sebesség 240 km/h
Sebességindex „W”: Maximális sebesség 270 km/h

A pontos sebességindexérték megismeréséhez nézze meg a gumiabroncs oldalán található adatokat, ahol a sebességindexet betűvel jelölik meg, például „W”. Fontos megjegyezni, hogy mindig válassza a motorkerékpárja gyártójának ajánlott sebességindexet a biztonságos használat érdekében.

Share